De lakstempel van familie Blanckx

Tijdens de archeologische opgravingen in Aria Goes hebben de archeologen onder leiding van Els Coppens een wel heel bijzondere ontdekking gedaan: een lakstempel uit de 15e eeuw. Waar komt deze stempel vandaan en hoe werd deze in de middeleeuwen gebruikt? Archeologe en projectleider Els Coppens van Artefact vertelt er meer over.

Het object

Els: “Lakstempels werden destijds onbruikbaar gemaakt na de dood van de eigenaar, met een beitel werd de stempel stuk gemaakt. Het is dus uitzonderlijk dat je nog een gave lakstempel terugvindt. Je kunt de lakstempel eigenlijk vergelijken met onze handtekening. Men verzegelde documenten met een afdruk van de zegel, de eigenaar van het document of brief was zo direct te achterhalen.”

“In deze periode kon nog niet iedereen lezen, maar een afdruk van een wapenschild was wél duidelijk herkenbaar. De gevonden lakstempel is niet onbruikbaar gemaakt en nog duidelijk leesbaar. De eigenaar van de zegel is Pieter Willemsohn en het wapenschild dat erbij staat is van de familie Blanckx / Blans / Blaems. Dankzij de archivaris van de gemeente Goes, Frank de Klerk, is informatie over de familie bekend. Over Pieter Willemsohn zelf is spijtig genoeg weinig bekend in de archieven.”

De familie Blanckx

“De familie bezat in de late middeleeuwen een klein gedeelte van de ambachtsheerlijkheid van Kloetinge. De vliedberg en boerderij ten zuiden van de snelweg draagt nog de naam van de familie, namelijk Blanckx- of Blaemskinderen.”, vertelt Els coppens. “Tot op heden waren de grenzen van het domein nog niet bekend, dankzij deze opgravingen weten we nu dat hun terrein minimaal tot aan Pykeswegje reikte.”

“De familie had grote invloed in Kloetinge. Zo hebben zij financieel bijgedragen tot het bouwen van de toren van de kerk. In de muur van de toren is hun wapenschild aangebracht die ook op het centrale deel van de lakstempel staat. In de kerk zijn verschillende grafstenen die de naam Blanckx dragen, waaronder enkele met de naam Pietersohn. Mogelijk zijn dit nakomelingen van Pieter Willemsohn. Eén van de grafstenen heeft naast het wapenschild ook een helmteken, een halve boogschutter met kruisboog in de aanslag. Zij worden ook vermeld in de Edele Ridderschappe van Zeeland. Wanneer de familie zich in het ambacht Kloetinge vestigt, is niet bekend. Wel is bekend dat zij al in de 14de eeuw in Yerseke worden vernoemd. De familie zelf zou afkomstig zijn uit het Graafschap Vlaanderen, mogelijk uit Aalst.”

Het vervolg

De opgravingen hebben veel ‘schatten’ naar boven gebracht, maar het verhaal stopt hier niet: “Alle vondsten worden schoon gemaakt en bekeken door specialisten. De sporen die we hebben vastgesteld worden in kaart gebracht en, waar mogelijk, gedateerd. Op deze manier maken we een reconstructie van de bewoning doorheen de eeuwen en kunnen we een beeld scheppen van dit stukje in Goes vanaf de volle middeleeuwen tot op de dag van vandaag.

“Daarnaast proberen we dit stukje ook in te passen in het grotere geheel, namelijk de ontwikkeling van de bewoning vanaf het moment de 11e eeuw. Wie leefde er? Hoe woonde men? Waar woonde men? Hoe was het erf ingericht? Dit zijn enkele vragen waar wij trachten een antwoord op te krijgen door te kijken naar wat we vastgesteld hebben tijdens de opgraving en wat de specialisten ons kunnen vertellen over het materiaal dat we hebben verzameld.”

Bekijk de video van de archeologische opgravingen hier:

MEER WETEN OVER ARIA-GOES?

MELD JE AAN EN ONTVANG VRIJBLIJVEND INFORMATIE EN UPDATES

De lakstempel van familie Blanckx

Ontwikkeling & bouw

Fraanje

Makelaar

Kuub Makelaars

Financiering

CM | Personal Finance